Špagety carbonara

Či už sa volajú podľa zašpinených uhliarov, alebo vlasteneckých karbonároch, sú jednoducho dokonalé! Príprava je jednoduchá, chce to len trochu cviku a naozaj čerstvé vajcia z dôveryhodného zdroja

Potrebujeme

3 veľké vajcia morská soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie 350 g kvalitných špagiet (tradičné sú bucatini) 50 g masla 100 g pancetty, nakrájané na kocky 2 veľké strúčiky cesnaku, olúpané a stlačené naplocho nožom,50 g syra pecorino (tvrdý ovčí syr), nastrúhaného najemno 50 g parmezánu, nastrúhaného najemno

Príprava

Vajcia vyšľahajte vidličkou v miske, osoľte a okoreňte. Do vriacej vody vsypte lyžičku soli, a akonáhle sa tekutina začne znovu variť, vložte do nej špagety. Varte ich podľa návodu na obale alebo vlastnej chuti tak, aby zostali pevné na skus (al dente). ■ Kým sa varí cestoviny, rozpustite vo veľkej hrubostennej panvici maslo a vsypte kocky pancetty aj cesnak. Na strednom ohni je opekajte asi 5 minút. Miešajte, až slanina zozlatne a je chrumkavá.Cesnak už svoju úlohu splnil, tak ho vylovte a vyhoďte. Pod panvicou udržujte veľmi mierny oheň. Akonáhle cestoviny dosiahnu správnu konzistenciu pomocou klieští či špeciálnej naberačky ich vyberte a prihoďte na panvicu. Nevadí, že na nich je usadenú voda. ■ K vajciam v miske zašľahajte väčšinu oboch druhov syra. Panvicu s cestovinami odstavte z ohňa a prilejte k nim vajcia so syrom. Kliešťami či dlhou vidličkou cestoviny premiešavajte a zdvíhajte tak, aby sa čo najlepšie obalili vaječnou zmesov; tá sa vďaka teplu sálajúcemu z cestovín spevní, ale nezačne sa zrážať. Pridajte pár lyžíc tekutiny, v ktorej sa varili cestoviny, ale len toľko, aby bola omáčka hodvábne vláčna, nie vodnatá. Ak je potrebné, trochu ju osoľte. ■ Pomocou dlhej vidličky stočte každému na tanier akýsi špagetový vrkoč. Poprášte ho trochou zvyšného syra, čerstvo mletým korením a ihneď podávajte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *