Piekla vdolky z biely múky, sypala ich perníkom, hádzala ich Jankovi otvoreným okienkom … Pri príprave tejto večere vám môžu asistovať aj deti, vykrajovanie pohárikom ich bude zaručene baviť!
Potrebujeme
5 stredných zemiakov, uvarených v šupke štipka soli 1 vajce asi 500 g hladkej múky masť na opekanie 1 hrnček mletého maku 1 hrnček mlieka 5 lyžíc krupicového cukru 2 lyžice rozpusteného masla na poliatie práškový cukor na poprášenie
Príprava
Zemiaky ošúpte a nastrúhajte najemno do misy. Pridajte soľ, vajce a múku podľa potreby. Spracujte na hladké cesto a vyvaľkajte na placku hrubú asi pol centimetra. Pohárikom potom vykrajujte kolieska a opekajte ich na masťi mierne omastené panvici. Hotové dolky ukladajte na tanier. ■ Za stáleho miešania varte mak s mliekom do zhustnutia, na záver oslaďte cukrom. Dolky namažte alebo posypte makom, polejte rozpusteným maslom a poprášte práškovým cukrom.