Niečo chutné a pre sladké jazíčky a nielen na vianoce.
Potrebujeme
20 g droždia 200 ml mlieka, vlažného 160 g masla, 100 g krupicového cukru 2 žĺtky 500 g polohrubej múky štipka soli 1 vajce vyšlahané práškový cukor na posypanie NA NÁPLŇ 150 g mletého maku 100 ml mlieka, vlažného plátok masla 60 g strúhaného perníku štipka mletej škorica med či cukor podľa chuti na osladenie
Príprava
Najskôr pripravte náplň. Mak zmiešajte s mliekom, maslom, perníkom, škoricou a medom alebo cukrom. Krátko povarte. ■ Droždie rozdrobíme do mlieka a nechajte vzísť kvások. Maslo vymiešajte s cukrom a žĺtkami, pridajte múku so štipkou soli a vykysnutý kvások. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho vykysnúť, až zdvojnásobí objem. ■ Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na cca 3mm placku. Tú nakrájajte na štvorce o hrane 8-10 cm. Každý potom položte na plochu špičkou k sebe a rozvaľkajte ho už len v smere k sebe a od seba, aby vznikol akýsi vysoký kosoštvorec . Ten potom potrite plnkou, vodorovne prepolí na 2 trojuholníčky a každý zrolujte od rovnej strany smerom k vrcholom. Hotové rožteky ľahko ohnite, skladajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte krátko nakysnúť. Potom je potrite vajcom a pečte 30 minút pri 170 ° C. Horúce rožteky posypte práškovým cukrom