Potrebujeme:
- 600 g polohrubej múky
- 25 g droždia
- 250 ml mlieka
- 30 g práškového cukru
- soľ
- 2 žĺtky
- 70 g masla
- masť na vymastenie
- plechu a potretie
Plnka
- 50 g masti
- 600 g hlávkovej kapusty
- soľ, mletá škorica, cukor
Príprava:
- Z trochy múky, mlieka, droždia a cukru vymiešame kvások. Na teplom mieste ho necháme vykysnúť. V mise spojíme preosiatu múku, soľ, žĺtky, roztopené maslo a vykysnutý kvások. Vymiesime hladké cesto a na teplom mieste ho necháme dobre vykysnúť.
- Na plnku opražíme v rozohriatej masti na rezance nakrájanú kapustu, osolíme, posypeme škoricou, podľa chuti osladíme a prikryté dusíme domäkka.
- Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske, pokrájame na štvorce a naplníme pripravenou vychladnutou plnkou.
- Cesto preložíme, okraje popritláčame, kapustníky poukladáme na vymastený plech a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom kapustníky potrieme masťou a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C dozlatista.