Potrebujeme:
- 250 g polohrubej múky
- soľ
- 30 g masla
- ½ vajca
- 1 ČL octu
- vlažná voda
Plnka
- 1 kg hrozna
- 200 g cukru
- 100 g strúhanky
- 50 g masla
- mletá škorica
Príprava:
- Do múky pridáme roztopené maslo, vajce, soľ, ocot, vlažnú vodu a vypracujeme cesto, ktoré by malo mať polotuhú konzistenciu. Prikryjeme ho zohriatou nádobou a necháme asi 15 minút odležať.
- Na pomúčenom obruse cesto najprv trochu rozvaľkáme a potom rukami povyťahujeme do strán. Okraje opatrne odrežeme alebo ich môžeme aj odstrihnúť.
- Cesto posypeme strúhankou, umytým a prebratým hroznom, cukrom, škoricou a pokvapkáme roztopeným maslom.
- Pomocou obrusu cesto zvinieme a potrieme ho rozšľahaným vajcom zmiešaným s roztopeným maslom. Závin prenesieme na plech a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 25 až 30 minút do zlatohneda.
- Upečený závin posypeme cukrom.